Ismerd meg a MinDigTV-t!

A MinDig TV a Magyarországon 2008. december 1-jén elindult digitális földi televíziós szolgáltatás, melynek keretében előfizetési díj nélkül elérhető SD és HD minőségű programok vehetők tetőantennás vétellel, kiváló minőségben. A digitális műsorok vételéhez egy jelátalakító berendezésre (DVB-T MPEG-4 HD dekóder) van szükség.

Jelenleg a szabadon fogható kínálat részét 7 csatorna képezi: az RTL Klub, a TV2, az m1 HD, az m2 HD, a Duna TV és a Duna II HD, valamint az Euronews programja. 2010. május 25-én „MinDig TV extra” néven további 10 csatornával bővült a műsorkínálat, bár ezekért már egy minimális havi díjat kell fizetned és rendelkeznedi kell Conax CAS7 kártyafogadására alkalmas dekóderrel, vagy ezzel rendelkező vevőkészülékkel. – Mára már szinte minden forgalmazó rendelkezik ilyen típusú Set Top Box-val. A csatornakínálat kialakításakor nagy figyelmet fordítottak arra, hogy változatos, és széles nézői igénynek tudjanak megfelelni. A Sportklub, a DisneyChannel, a FEM3, az AXN, a Film+, a National Geographic, a CoolTV, a HírTV, az ATV, a Privat Spice (18+) szinte minden várakozást kielégítenek. Ez időközben tovább bővült a HBO műsorával, mint önállóan is rendelhető csomag. 2011. október 1-től „Mindig TV Extra Családi műsorcsomag” néven érkezik a digitális földi vevőkészülékekre az újabb 13 TV csatorna. Viasat 3, Comedy Central, Universal Channel, Spektrum, History, Sport 1, Sport 2, Minimax, Cartoon Network, PRO4, Prizma TV, Muzsika TV és Dorcel TV. Ezzel 30 programra nő a DVB-T adások száma. És mindezt igen kedvező áron, mondhatni piaci ár alatt szerheted meg.

A MinDig TV szolgáltatás vételéhez szükséges eszközök

Fontos leszögezni, hogy az ingyenesen fogható MinDig TV és a havidíjas MinDig TV extra szolgáltatásainak igénybe vételéhez szükséges eszközök csupán egy pontban térnek el. Ez pedig a Conax CAS7 kártyafogadó megléte. Minden egyéb telepítési kívánalom teljesen megegyezik. (Antenna, kábelezés, vételi viszony…)

1.) Antenna és kábelezés

A szolgáltatáshoz a jelenleg az analóg műsorok vételéhez használatos legtöbb tetőantenna megfelelő, melyek alkalmasak az UHF frekvenciatartomány vételére. Ha az analóg műsorok vételéhez szélessávú antennát használtál (ilyenek a széles körben elterjedt lepkeantennák és az ún. logper antennák), akkor ezek minden bizonnyal a digitális vételre is alkalmasak lesznek. Ha az analóg antenna keskenysávú volt (ilyenek például a Yagi antennák), akkor új, szélessávú antenna felszerelésére lehet szükséged. Akkor is indokolt lehet új antenna felszerelése, ha a vételi helyed a digitális műsort sugárzó adótoronytól távol esik, vagy tereptakarásban (pl. völgyben, épület árnyékában) van. Ilyenkor nagy nyereségű vevőantenna és antennaerősítő használata segíthet. Antennaszerelők, szervizes szakemberek mérőeszközökkel meg tudják mérni, hogy megfelelő-e nálad a jelszint. Hasznos segítséget jelenhet számodra a „Merre állítsam az antennám” és a „Milyen antennát vegyek” menüpontjaink, ahol a teljesség igénye nélkül próbálunk segíteni a megfelelő antenna kiválasztásban. A DVB-T vétel lelke a jó antenna, egyszer kell jól beállítani és biztosan nem fogsz bosszankodni többet.

Mint ahogy az imént említettem a zavartalan vétel jó állapotú tetőantenna és koaxiális kábel esetén biztosítható. Szobaantennás vételre akkor van jó esélyed, ha elég közel laksz az adóhoz. Az analóg vételi frekvenciákra hangolt antennaerősítők a digitális vételnél nem alkalmazhatók, át kell hangolni ezeket a digitális adás frekvenciájára. A digitális vételnél szűkebb az átmenet a jó minőségű kép és a teljes vételképtelenség között, mint az analógnál, ezért fontos hogy a kültéri eszközeid jó állapotban legyenek. Bizonyos településeken az átmeneti időszakban az analóg tévéjelet és a digitális adást eltérő adótorony sugározza, ilyenkor a tetőantennát el kell forgatnod, vagy új antenna felszerelésére van szükséged. Az adóhálózat összes adóantennája vízszintes polarizációra van tervezve, ezért a jó vételhez vevőoldalon is vízszintes polarizációjú vevőantennát kell biztosítani.

2.) Televíziókészülékek és dekóderek

A hagyományos katódsugaras tévékészülékek önmagukban nem alkalmasak a digitális földi jelek vételére. A digitális adások vételéhez egy dekóder (jelátalakító készülék) vagy olyan laposképernyős televíziókészülék megvásárlása szükséges, amelybe már beépítésre került ez a jelátalakító (DVB-T MPEG-4 HD tuner). A dekódert az antenna és a televíziókészülék közé kell csatlakoztatni. Egy DVB-T MPEG-4 HD dekóder igénybe vételével a hagyományos tévékészülékek számára is elérhetővé válnak a műsorok, nem szükséges új televízió beszerzése, a HD-felbontású műsorokat a dekóder automatikusan hagyományos felbontásúvá alakítja át. Amennyiben HD minőségben kívánod élvezni a HD-ben sugárzott műsorokat, ehhez DVB-T MPEG-4 HD tunert tartalmazó HD-ready vagy full-HD megjelenítő eszköz (laposképernyős tévé) szükséges. Az MPEG-2 tunert tartalmazó HD ready vagy HD plazma vagy LCD tévékészülékekhez szintén szükség van egy MPEG-4 HD dekóderre.

A MinDig TV extra (havidíjas előfizetés) esetében az előbb felsorolt megoldásokat azzal kell kiegészítenünk, hogy a vevőkészülékeknek, legyen az TV készülék, vagy Set Top Box, rendelkezniük kell Conax CAS7 kártyafogadó hellyel, vagy valamilyen CA modul előkészítéssel.

Matricarendszer

Hogy könnyebb legyen a megfelelő készülék kiválasztása, decembertől megjelentek az üzletek kínálatában a MinDig TV matricás dekóderek és integrált televíziókészülékek. A matrica garanciát jelent arra, hogy a készülék alkalmas a digitális földi televíziós sugárzás vételére. Részletes információt erről a matricarendszerről itt olvashatsz:

http://mindigtv.hu/vevoeszkozok

forrás: www.mindigtv.hu